Yhden naisen yritysvastuu
Yhden naisen yrityksessä, joka on ollut olemassa kaksi viikkoa, olisi ehkä muutakin tekemistä kuin ajatella yritysvastuuta ja -vaikuttavuutta, mutta koska aihe on rakas ja yrittäjällä vapaus, niin tein sitä kuitenkin! Ja ainahan on havainnollista käyttää mahdollisimman yksinkertaistettuja malleja, kun pohtii mitä joku asia tai aihe käytännössä tarkoittaa. Ja siitä sitten skaalata tapauskohtaisesti korkealle ja kovaa. Prototyyppasin siis yhden naisen erityisosaamispalveluja tarjoavaa yritystä erilaisten vastuullisuusseurantojen, -työkalujen ja raportointien viidakossa.
Sitra julkaisi kesäkuussa "Vastuullisuuden tulevaisuus" -raportin (Sitran selvityksiä 214), joka pohdiskelee vastuullisuutta, kestävää kehitystä ja vaikuttavuutta yhdessä ja erikseen, nyt ja tulevaisuudessa. Raportti vahvistaa käsitykseni, että nykyään ollaan jo tilanteessa, jossa hyvin monet yritykset ja sijoittavat näkevät vastuullisuusteot välttämättömänä, kiinteänä osana menestyvää liiketoimintaa. Raportissa esitellään myös erilaisia yleisesti hyväksyttyjä raportointimalleja ja standardeja, jotka ovat käytössä, kun vastuullisuustoimien jalan- ja kädenjälkiä seurataan ja vertaillaan. Raportti esittelee myös erilaisia tulokulmia erilaisten yritysten vastuullisuusajatteluun: vastuullisuustekoja voidaan yrityksissä pohtia mm. riskien hallinnan, kustannustehokkuuden tai erottautumisen kanteilta tai ne voivat olla kiinteä osa yrityksen missiota.
Yritysvastuuta ja kestävää liiketoimintaa on aiemmin tuon raportin mukaan tarkasteltu ajan funktiona. Eli yritysvastuuta kannetaan siitä mitä on jo tapahtunut tai tapahtumassa ja kestävyys on jotakin mitä rakennetaan tulevaisuuteen. Tämä jako kumpuaa historiasta, koska yritysvastuun käsite ja tarve on ollut olemassa jo kauemmin kuin ymmärrys kestävyysajattelusta. Nykyään nämä ovat suloisesti sulautuneet toisiinsa (kestävät toimet osaksi yritysvastuuta), ja koska uudella yrittäjällä ei ole historiaa eikä sen takia myöskään mahdollisuutta noita erottaa, niin molemmat on heti otettava käyttöön. Sitran raportti puhuu myös määritelmien monista tulkinnoista ja siitä miten sanojen pitää merkitä myös tekoja. On vastuutonta puhua vastuullisuudesta, jos se jää vain puheeksi.
Tutkiskelin Sitrankin esittelemiä erilaisia raportointimalleja ja -työkaluja, mutta koska "nainen ja läppäri" -tuotanto (jonka ensi-iltakin on vasta tulossa) ei oikein istunut mihinkään muottiin niin päädyin nyt ensivaiheessa ihan vaan miettimään erilaisten otsikoiden alla mikä on vastuullista toimintaa. Otsikot sentään otin tuosta raportista: vastuullisuuden strateginen tarkoitus, toiminnan suorat ympäristölliset ja sosiaaliset vaikutukset, toiminnan tuloksellisuus ja vaikuttavuus, johtamis- ja hallintomalli, sidosryhmäsuhteet, henkilöstö ja vastuullisuusjohtaminen.
Ei ehkä kovin yllättäen Suuret strategiset pohdintani tulivat lopulta hyvin konkreettisiin ja ilmiselviinkin lopputuloksiin. Olen aina vähän ylenkatsonut monien minulle tuttujen yhdistysten ja yhteisöjen yleistä ympäristötavoitetta "vähennetään paperia" ja nyt löysin itseni listaamasta senkin yhdeksi pieneksi kestävyystekomahdollisuudeksi... hmm... pyydän tässä nyt vastuullisesti anteeksi kaikilta niiltä, joita olen haastanut enempään tuota tekoa vähätellen. Muita asioita, joita sain kirjattua vastuullisuuden ohjenuoriksi yhden naisen yritykselle, jonka tavoite on auttaa pieniä lääkekehitysyrityksiä toimimaan vaatimustenmukaisesti, olivat: Vastuullista on antaa oikeaa ja ajantasaista tietoa. Vastuullista on tuottaa omalla toiminnallaan asiakasyritykselle lisäarvoa asiakkaan tarpeita kuunnellen. Vastuullista on tehdä laadukasta työtä kustannustehokkaasti ja aikatauluissa pysyen. Pieninä ympäristötekoina vastuullista on - mahdollisimman elektronisen työskentelyn lisäksi - liikkua päästöttömästi, koska reissaamista on varmasti luvassa.
Vaikuttavuuden osalta yhden naisen yrityksen on tässä kohtaa tyydyttävä välillisyyteen, vaikka omaan elämään jo pelkkä yrityksen perustaminen on vaikuttanut kokonaisvaltaisesti ja ehkä elämänmittaisesti. Mutta jos saa olla esimerkiksi mukana kehittämässä uusia lääkkeitä potilaille, joille ennen ei ole ollut hoitoa, on se tietenkin tärkeää yksilöiden ja elämän ylläpitämisen kannalta ja siinä omakin osuus pitää tehdä äärettömän vastuullisesti. Ja hei nyt yritys on ollut olemassa vasta kaksi viikkoa - kahden vuoden päästä voidaan olla jo ihan erilaisissa vaikuttamisen mittakaavoissa. Sehän tässä yrittäjyydessä niin vaikuttavaa onkin.